Spaniel Training

Het jagen met een Spaniël voor het schot is een vak apart. Spaniëls staan niet vóór en flushen (opjagen) het wild meteen. Dat betekent dat je als jager heel goed op je hond moet letten of hij aangeeft lucht van wild te hebben en zodra hij het wild flusht moet de jager dan ook zeer snel reageren. De spaniel moet absoluut steady zijn na het flushen van wild (d.w.z. zitten, ofwel ter plekke bevriezen), zodat de jager het vluchtende wild veilig kan schieten zonder het risico de hond te raken. Het zoeken naar wild in de dekking dient door een Spaniël in een zig-zag patroon te gebeuren waarbij hij steeds voor de voorjager heen en weer gaat. Dit wordt aangeleerd doordat de voorjager ook in een zig-zag patroon loopt en tegengesteld van richting als zijn hond. Op deze manier leer je je hond meteen om te keren aan de rand van de drift. Dit alles wordt eerst gedaan met wind tegen, daarna met afgaande wind en daarna met wind van links of rechts. De vorm van het zig-zag patroon wordt bepaald door de windrichting. De afstand tussen voorjager en hond mag nooit meer zijn dan ca 25 meter, omdat anders het wild veel te ver weg is om te schieten. Een paar filmpjes laten zien wat ongeveer de bedoeling is, maar in de praktijk leer je pas het echte vak !

Een fantastisch filmpje over het jagen voor de voet met een spaniël.  Dat kon in Nederland zo’n 30 jaar geleden ook nog, vooral in de duinen. De training van spaniëls voor deze specifieke manier van jagen wordt helaas steeds kunstmatiger, omdat er te weinig wild is.

De Spaniël Training

De spaniël training is speciaal bedoeld voor spaniël rassen. De nadruk bij Kynora ligt op het werken voor het schot, dicht onder het geweer. Deze training is bij Kynora geïntrigeerd in de andere puppy-, jonge honden-, C- en B-trainingen. In de Kynora trainingen worden voor spaniëls speciale oefeningen weg gelaten of juist toegevoegd.

Speciale aandacht als je met je spaniël in de praktijk wilt gaan jagen is mogelijk!

.

  Nora Jr.( Amalthea v. ’t Bremveld) op Ameland in de duinen. Fijne hond, maar niet de snelste.

 

Layka ( Aphrodite v.’t Bremveld) jagen voor het schot op snip, met wind van links. D.w.z. dat ze eerst diepte neemt en dan onder de wind terug komt.
%d bloggers liken dit: